Nieuw inzicht interactie medicijnen en grapefruit

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Furanocoumarine is de stof in grapefruitsap die verantwoordelijk is voor het verhogen van de geneesmiddelconcentratie in het bloed van felodipine (Plendil®). Waarschijnlijk is het ook verantwoordelijk voor de interactie met andere medicijnen die onder invloed van CYP3A4 worden afgebroken, zoals cholesterolverlagende statines. Dit concluderen Amerikaanse onderzoekers na een klein onderzoek.
Lange tijd werd gedacht dat het effect veroorzaakt werd door de stoffen die het sap de bittere smaak geven. Dit blijkt niet het geval.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder achttien gezonde volwassenen. Zij kregen een tablet met 10 mg felodipine. Dit werd ingenomen met 240 ml sinaasappelsap, of met grapefruitsap of met grapefruitsap waar de furanocoumarinen uit waren gehaald. Tussen iedere test zat minimaal een week. Na iedere drank werden gedurende 24 uur bloedmonsters verzameld.
De maximale bloedspiegel van felodipine was met sinaasappelsap en met het furanocoumarine vrije sap nagenoeg gelijk. Voor het gewone grapefruitsap was dit significant hoger. Ook de totale hoeveelheid felodipine die in het bloed was gekomen, was na inname met grapefruitsap significant hoger dan met de andere twee sappen.
Volgens de onderzoekers biedt deze vondst een aantal mogelijkheden. Ten eerste kan gekeken worden naar ander fruit om te zien of die furanocoumarinen bevatten. Zo ja dan kan een eventuele interactie voorspeld worden. Ten tweede kunnen producenten eventueel sap gaan produceren zonder furanocoumarinen. Ten derde kunnen furanocoumarinen toegevoegd gaan worden aan bepaalde medicijnen om hun biologische beschikbaarheid te verbeteren. Als de medicijnen beter in het bloed worden opgenomen is er minder van nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.