Nieuwe globale gezondheidsstrategie WHO

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De Algemene Vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 22 mei een plan goedgekeurd om de strijd aan te gaan met niet-overdraagbare ziekten, zoals overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Het plan heet Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health.
Het plan houdt voornamelijk in dat de hoeveelheid verzadigd vet, transvetzuren, suiker en zout gereduceerd moet worden. De consumptie van groenten en fruit moet worden bevorderd en mensen moeten meer tot bewegen worden aangezet.
De nadruk ligt op het voorkomen van genoemde ziekten. In het oorspronkelijke concept stonden concrete getallen, maar die zijn vooral door de inbreng van de Verenigde Staten geschrapt. Consumentactivisten beschuldigen de WHO ervan dat deze heeft toegegeven aan de druk van de fastfoodindustrie en de Verenigde Staten. Suikerproducerende landen als Brazilië, Cuba en Mauritius, hebben sterk tegen het voorstel gelobbied.
Volgens de WHO directeur-generaal, Lee Jong-Wook, is het aannemen van de nieuwe strategie een grote stap voorwaarts en stelt de 192 lidstaten in staat om hun wetten, regels en plannen aan deze globale strategie te toetsen en aan te passen.
In het rapport van 2002 werd nog gesproken van een aandeel van de niet-overdraagbare ziekten aan de totale sterfte en ziekte van 60%. De verwachting is dat dit percentage in 2020 maar liefst 73 zal zijn. De meeste doden als gevolg van deze ziekten bevinden zich in de ontwikkelingslanden. Ook sterven de mensen in deze landen op jongere leeftijd aan de ziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.