Nieuwste gegevens over rimonabant

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Rimonabant is nu al tot wondermiddel gebombardeerd. Niet alleen is het een effectief middel om overgewicht tegen te gaan, maar ook helpt het rokers de sigaret te laten liggen. Als klap op de vuurpijl blijkt het de taille-omtrek te verminderen en het HDL-cholesterol te verhogen.
Maar al bij één van de eerste onderzoeken doen zich bijwerkingen voor. Het grote nadeel van het middel is dat het misselijkheid, diaree en duizeligheid kan geven. Wetenschappers zijn tot deze voorlopige conclusie gekomen na onderzoek onder 1507 te zware personen. Dit onderzoek is ruim een jaar geleden gestart en zal nog ongeveer een jaar duren.
Er doen 1507 deelnemers met overgewicht aan mee die gedurende twee jaar worden gevolgd. Deze deelnemers komen uit heel Europa en krijgen dagelijks 5 of 20 mg rimonabant of een placebo. De resultaten die na het eerste onderzoeksjaar zijn gevonden, zijn tijdens het congres van het European Society of Cardiology gepresenteerd.
De deelnemers die 20 en 5 mg rimonabant per dag krijgen, vielen het eerste jaar gemiddeld 8,6 kg en 4,8 kg af. Dit was significant meer dan de deelnemers uit de placebogroep die slechts 3,6 kg kwijt raakten. De tailleomtrek was bij de rimonabant groepen met 8,5 en 5,3 cm verminderd. Dit was significant meer dan bij de placebogroep, waar de omtrek 4,5 cm minder werd.
Van de deelnemers in de 20 mg-groep had 13% last van misselijkheid, 7% kreeg diarree en 9% werd duizelig. Bij de 5 mg groep was dit 5 respectievelijk 6 en 7% en in de placebogroep 4, 3 en 5%. Ondanks de extra bijwerkingen in de 20 mg-groep was het aantal deelnemers dat afhaakte gedurende het onderzoek in de drie groepen ongeveer gelijk.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.