Nu ook laag vitamine B12 een verhoogd risico neuraalbuisdefect

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het verband tussen een te lage foliumzuurstatus van de moeder en het verhoogde risico van neuraalbuidefect (NTB) bij de nakomelingen is inmiddels bekend en suppletie met foliumzuur heeft het optreden van NBD bij kinderen met 50 tot 70% teruggedrongen. Uit nieuwe studie blijkt nu dat ook een tekort aan vitamine B12 bij zwangere vrouwen verband houdt met een verhoogde kans op NBD bij de foetus.
Het onderzoek betrof 278 zwangere vrouwen. Bij 171 was bij de foetus een NBD, waartoe open ruggetje behoren, vastgesteld. De overige 107 vrouwen waren zwanger van een kind zonder NBD maar hadden eerder wel een kind met deze aangeboren afwijking gekregen. Een controlegroep werd gevormd door in totaal 901 vrouwen. Bij alle vrouwen werd in de gemiddeld 15e week van de zwangerschap bloed afgenomen ter bepaling van de vitamine B12-status. Het onderzoek vond plaats in Ierland waar de inname van voedingssupplementen en verrijking van voedingsmiddelen met vitamines ten tijde van de bepalingen nagenoeg niet voorkwam.
Het bleek dat moeders van kinderen met een NBD significant lagere bloedwaarden voor vitamine B12 hadden vergeleken met de controlepersonen. Er kon worden berekend dat de 25% vrouwen met de laagste vitamine B12-status een 2 tot 3 maal significant verhoogd risico van een kind met een NBD hadden dan de 25% met de hoogste B12-status. Een vitamine B12-spiegel lager dan 250 ng/l hield verband met het hoogste risico.
Om het risico van een kind met NBD verder terug te dringen adviseren de onderzoekers aan vrouwen alvorens zwanger te worden een vitamine B12-spiegel hoger dan 300 ng/l.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen