Nutriëntentekort bij ketogeen dieet

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Epileptische kinderen die het ketogeen dieet volgen hebben een verhoogde kans op een tekort aan micronutriënten.

Bij 91 kinderen in de leeftijd van 2 tot 16 jaar werd de concentratie van diverse micronutriënten gemeten voor en tijdens het volgen van een ketogeen dieet. De helft van de kinderen volgden het klassieke ketogeen dieet, terwijl de andere helft het zogenaamde Medium-Chain Triglyceriden (MCT) dieet volgden. Het MCT-dieet is gemakkelijker te bereiden en smakelijker.

Na een jaar het klassieke dieet gevolgd te hebben nam de vitamine A-concentratie significant af. In de MCT-dieetgroep nam de vitamine A-concentratie echter significant toe. De vitamine E-concentratie nam in beide groepen significant toe na een jaar. De zinkstatus veranderde niet, maar de seleniumspiegel nam in beide groepen significant af. Tevens werd in de klassieke dieetgroep een significante afname van de magnesiumspiegel gezien.

De resultaten laten zien dat het volgen van zowel het klassieke als MCT-ketogeen dieet kan leiden tot een tekort aan micronutriënten. Om deze reden kan het zinvol zijn extra supplementen te gebruiken naast dit dieet.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen