Olijfolie extra vierge als pijnstiller?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Verse, koudgeperste olijfolie, algemeen aangeduid als 'extra vierge', is rijk aan fenolische verbindingen die bijdragen aan de unieke smaak. Eén van deze stoffen is oleocanthal, een fenolische verbinding met een karakteristieke, scherpe smaak. De scherpe smaak, vooral waarneembaar in de keel, kan een indicatie zijn voor een farmacologische werking. Dezelfde irritatie van de keel wordt waargenomen bij het slikken van de pijnstiller ibuprofen.
Een team onderzoekers uit Pennsylvania en Melbourne isoleerde de stof oleocanthal uit olijfolie en onderzocht de selectieve remming van cyclooxygenases (COX’s) in vergelijking tot ibuprofen. Oleocanthal remt op overeenkomstige wijze als ibuprofen de enzymen COX 1 en COX 2 welke bij ontstekingsreacties betrokken zijn. Een dagelijkse inname van 50 gram olijfolie komt overeen met de opname van 9 milligram oleocanthal. Dit is een relatief lage dosis, slechts 10% van de werkzame hoeveelheid ibuprofen als pijnstiller voor volwassenen.
Aan een mediterraan type voeding, rijk aan olijfolie worden verschillende gezondheidsbeschermende effecten toegeschreven. De ontdekking van oleocanthal in olijfolie als specifieke COX remmer biedt een mogelijke verklaring voor deze effecten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.