Olijfolie, noten en avocado gunstig bij afvallen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit een onderzoek met personen die waren afgevallen, bleek dat voeding rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren een gunstiger effect heeft op de suikerstofwisseling dan de doorsnee Westerse voeding. Daarnaast bleek deze vetzurenvoeding in de periode na het afvallen minder het jojo-effect te geven dan een vetarme voeding.
Aan de studie namen 46 mannen en vrouwen met overgewicht deel bij wie geen diabetes was vastgesteld. Hun gemiddelde BMI was 31 kg/m2 en de gemiddelde leeftijd was 28 jaar. De personen werden nadat ze minimaal 8% gewicht hadden verloren, willekeurig in 3 groepen verdeeld. De personen in de eerste groep kregen een dieet dat voor 35 tot 45% uit vet bestond en rijk was aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren (>20% van de totale energie-inname; vooral te vinden in olijfolie, noten en bijvoorbeeld avocado). De tweede groep kreeg een laag-vet dieet (20-30% van de totale energie-inname) en de personen in de controlegroep kregen een dieet dat voor 35% uit vet bestond. Het eiwitgehalte bedroeg in alle diëten 15% van de totale energie-inname.
Na 6 maanden bleek het dieet rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren de nuchtere glucose, insuline en insulineresistentie te doen afnemen met respectievelijk 3,0%, 9,4% en 12,1%. Zowel het controledieet als het laag-vet dieet lieten deze waarden juist stijgen.
De auteurs concluderen dat een eetpatroon volgens de nieuwe Healthy Eating Pyramid van de Harvard University dat rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren een gunstiger effect heeft op insulineresistentie dan het typisch Westerse eetpatroon. Daarnaast bleek het beter voor gewichtsbehoud.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.