Omega-3 en vitamine E bij zwangerschapsdiabetes

Suppletie van omega 3-vetzuren afkomstig van lijnzaad in combinatie met vitamine E heeft een gunstig effect op biomarkers voor ontstekingen en oxidatieve stress bij zwangere vrouwen. Bovendien verkleint het de kans op hyperbilirubinemie (geel zien) bij de pasgeborenen.

Aan de studie namen zestig vrouwen met zwangerschapsdiabetes deel die hiervoor geen medicatie kregen. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen gedurende zes weken dagelijks 1000 mg omega 3-vetzuren van lijnzaadolie in combinatie met 400 IE vitamine E of een placebo. Voor en na de suppletieperiode werden bloedmonsters verzameld.

Suppletie met de omega 3-vetzuren en vitamine E leidde tot een significante toename van de totale antioxidatieve capaciteit en stikstofmonoxide in vergelijking met de placebo. Daarentegen nam de concentratie van malondialdehyde als marker voor oxidatieve stress significant af onder invloed van suppletie. Suppletie leidde niet tot veranderingen in de plasmaconcentraties van CRP en glutathion. Bij de pasgeborenen was onder invloed van suppletie de kans op hyperbilirubinemie significant kleiner in vergelijking met de placebo (10% versus 33%).

Extra inname van omega 3-vetzuren en vitamine E heeft een gunstig effect op de antioxidatieve capaciteit van vrouwen met zwangerschapsdiabetes en verkleint de kans op geel zien bij het nageslacht.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+