Omega-3, het APOE-e4 gen en cognitie

Omega 3-vetzuren hebben mogelijk de potentie om preventief ingezet te worden tegen cognitieve achteruitgang.

Aan de studie nam een speciale groep van veertig personen deel met een normale cognitie, maar die vanwege een variant van het APOE-e4 gen een verhoogde kans hadden op de ziekte van Alzheimer. Het betrof ouderen in de leeftijd van 65 tot 75 jaar. In de studie werd gekeken naar de relatie tussen de bloedconcentraties van omega 3-vetzuren, testscores voor de cognitieve flexibiliteit en het volume van de grijze massa van de prefrontale cortex.

De resultaten lieten zien dat de zogenaamde cortex cingularis anterior een centrale rol speelt bij het in stand houden van de cognitieve flexibiliteit. De cognitieve flexibiliteit – het vermogen om snel te schakelen tussen verschillende taken – en andere uitvoerende functies blijken een betere voorspeller voor de (achteruitgang van) cognitie dan alleen het korte termijn geheugen. Deze functies worden veelal als eerste aangetast. Personen met hogere bloedconcentraties van omega 3-vetzuren hadden een groter volume van de cortex cingularis anterior en presteerden beter op een test waarmee uitvoerende functies zoals de volgorde van letters en cijfers en motorische snelheid werden gemeten.  

Dit suggereert dat de cortex cingularis anterior een centrale rol vervult bij de cognitie en dat het volume van dit hersengebied mogelijk vergroot kan worden door een adequate omega 3-vetzuurstatus. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+