Omega 3-vetzuren beschermen rokers

Omega 3-vetzuren kunnen rokers beschermen tegen de schadelijke gevolgen van sigaretten.

Dr. Gerasimos Siasos van de Universiteit van Athene presenteerde de resultaten van zijn studie tijdens de World Congres of Cardiology. 

Het effect van dagelijkse suppletie met 2 gram omega 3-vetzuren gedurende 3 maanden werd onderzocht bij 20 gezonde rokers en werd vergeleken met het gebruik van een placebo. De endotheelfunctie werd bepaald aan de hand van de ‘flow-mediated dilatation’ (FMD). De FMD is een maat voor de endotheelafhankelijke vaatverwijding die gemeten wordt met behulp van ultrasound. Tevens werd de stijfheid van de aorta bepaald, evenals concentraties van TNF-alfa, interleukine-6 (IL-6) en plasminogen activator inhibitor-1 (PAI-1). Het eiwit PAI-1 wordt geproduceerd in het endotheel en is een marker voor arteriële trombose.

In vergelijking met de placebo leidde omega 3-vetzuursuppletie tot een significante verbetering van de FMD en de arteriële stijfheid. Tevens leidde suppletie tot een significante afname van TNF-alfa en IL-6, maar wel tot een toename van PAI-1.

Roken leidt tot een afname van de FMD en een toename van de arteriële stijfheid en is een risicofactor voor hart- en vaataandoeningen. Omega 3-vetzuren kunnen rokers beschermen tegen deze negatieve effecten op de bloedvaten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+