Omega 3-vetzuren bij ADHD

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met omega 3-vetzuren heeft een positief effect op het aandachtsprobleem van kinderen met ADHD. De vorm waarin deze vetzuren worden gesuppleerd maakt echter een verschil, zo bleek uit recent onderzoek. Omega 3-vetzuren van plantaardige oorsprong in de vorm van fosfolipiden bleken een sterker effect te hebben dan omega 3-vetzurensuppletie in de vorm van triglyceriden, zoals in visolie.
De studie betrof 60 kinderen tussen 8 en 13 jaar met een visueel aandachtsprobleem. In drie willekeurige groepen verdeeld werden ze gedurende 3 maanden gesuppleerd met ofwel 250 mg EPA + DHA in de vorm van fosfolipiden, ofwel 250 mg EPA + DHA in de vorm van triglyceriden, ofwel een placebo. Naast het bepalen van de opname van de omega 3-vetzuren in het bloedplasma en de rode bloedcellen werden de verschillende aspecten van aandacht en impulsiviteit getest met behulp van de zogenaamde Test of Variables of Attention (TOVA).
Beide vormen van omega 3-vetzurensuppletie leidden tot verbeteringen van de aandacht in vergelijking met geen verbetering in de placebogroep. Het positieve effect van de omega 3-vetzuren in de vorm van fosfolipiden was echter groter en hield het meest significant verband met de veranderde vetzurensamenstelling van het bloed.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.