Omega 3-vetzuren bij hartziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hogere inname van visvetzuren en mogelijk ook van alfalinoleenzuur, bijvoorbeeld uit lijnzaadolie, kan waarschijnlijk bij ouderen de kans op een fatale afloop van ischemische hartziekten verkleinen. Dit kan mogelijk toegeschreven worden aan het antiaritmische effect van deze vetzuren.
In dit onderzoek werd gekeken naar de invloed van een combinatie van de omega 3-vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), alsook naar die van alfalinoleenzuur (ALA) op het risico van fatale ischemische hartziekten en op niet-fatale hartinfarcten. De proefpersonen werden gerekruteerd uit de Cardiovascular Health Study en waren alle 65 jaar of ouder. Van hen waren de plasmafosfolipidenconcentraties van EPA, DHA en ALA gemeten ongeveer twee jaar voordat bij de persoon een hartinfarct of een andere ischemische gebeurtenis had plaatsgehad.
Er waren 54 patiënten met fatale hartinfarcten en andere fatale ischemische hartziekten en 125 proefpersonen met een niet-fataal hartinfarct. Deze 179 patiënten werden vergeleken met 179 gezonden.
Een hoge concentratie EPA en DHA werd geassocieerd met een kleiner risico van fatale ischemische hartziekten. Bij ALA was eenzelfde tendens waar te nemen, maar minder uitgesproken. Er werd geen verband gevonden tussen de plasmaconcentraties van de omega 3-vetzuren en het risico van niet-fatale hartinfarcten.
Aan de vele gezondheidseffecten die nu al aan omega 3-vetzuren worden toegekend, kan waarschijnlijk ook een verminderd risico van fatale ischemische hartziekten worden toegevoegd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.