Omega 3-vetzuren en aspirine nuttig bij parodontitis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met omega 3-vetzuren kan in combinatie met aspirine ingezet worden bij de behandeling van parodontitis.
Aan de studie namen 80 personen deel met parodontitis. Ze werden verdeeld in een behandel- en placebogroep en kregen allen een parodontologische behandeling. De personen in de behandelgroep kregen daarnaast dagelijks 900 mg omega 3-vetzuren en 81 mg aspirine. De anderen kregen een placebo. Aan het begin van de studie en na 3 en 6 maanden werd het speeksel geanalyseerd op RANKL en MMP-8, beide om het effect op de botmassa te vast te stellen. Tevens werd het tandvlees en de mate van plaquevorming geëvalueerd.
Patiënten in de behandelgroep hadden na 3 en 6 maanden een significante afname van de diepte van de pocket, de smalle spleet tussen het tandvlees en de tanden en kiezen. In een gezonde situatie is de spleet kleiner dan 4 mm. Ook was er een significante toename van de hechting van het tandvlees in vergelijking met het begin van de studie en de personen in de placebogroep. Ook de RANKL en MMP-8 in het speeksel waren na 3 en 6 maanden significant verbeterd. Suppletie met de visvetzuren en aspirine leidde tot een significant groter aantal pockets met een spleet kleiner dan 4 mm.
Geconcludeerd kan worden dat suppletie met de vetzuren in combinatie met aspirine een effectieve en goedkope aanvulling is op een behandeling van parodontitis.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen