Omega 3-vetzuren en mentale gezondheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hogere concentratie omega 3-vetzuren in het bloed beschermt Inuitvrouwen tegen psychologische disstress. Bij mannen bestaat dit verband niet, zo blijkt uit Canadees onderzoek.
Voor de verminderde mentale gezondheid van de Inuit worden verschillende culturele en sociale veranderingen verantwoordelijk gehouden. De rol van voeding heeft binnen dit onderwerp echter nog weinig aandacht gekregen. De wetenschappers betrokken ruim 350 Canadese Inuit in de leeftijd van 18 tot 74 jaar in hun onderzoek. Door middel van bloedonderzoek bepaalden zij de hoeveelheid omega 3-vetzuren (EPA + DHA). Vervolgens vulden alle proefpersonen de Psychological Distress Index Santé-Québec Vragenlijst (PDISQS-14) in.
De 20% van de proefpersonen die het hoogst scoorden op de vragenlijst, werden aangemerkt als de personen met veel psychologische distress. De overige 80% had volgens de criteria van de de onderzoekers geen distress. De vrouwen met psychologische distress hadden significant lagere concentraties omega 3-vetzuren in het bloed dan de overige vrouwen. Het derde deel van de onderzoekspopulatie met de hoogste concentraties omega 3-vetzuren had een 70% lagere kans op psychologische distress in vergelijking met de overige twee groepen met kleinere hoeveelheden EPA plus DHA in het bloed. Bij de mannen bestond er geen verband tussen de omega 3-spiegels in het bloed en het psychisch welbevinden. Om dit verschil tussen de sexen te verklaren is vervolgonderzoek nodig.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen