Omega 3-vetzuren gunstig bij depressie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Omega 3-vetzuren hebben een positief effect bij personen met een depressie. Bij personen zonder depressieve kenmerken werd geen effect op de stemming gevonden. Dit blijkt uit een systematische review.
Voor de review werd in 8 databanken gezocht naar studies waarbij de proefpersonen supplementen met omega 3-vetzuren of vis hadden geconsumeerd. Ook de mate van depressieve klachten was in het onderzoek betrokken. De gegevens werden vergeleken met die van een controlegroep.
In totaal werden de resultaten van 35 studies bekeken waarvan er 17 nooit eerder in een review waren opgenomen. Personen waarbij een depressie aanwezig was, hadden baat bij omega 3-vetzuren. Bij personen met ernstige depressieve klachten was het effect groter. Personen zonder depressieve kenmerken lieten geen verschil in stemming zien door de omega 3-vetzuren.
De onderzoekers concluderen dat omega 3-vetzuren een positief effect hebben op de stemming van personen met een depressie. Het blijft moeilijk om een eenduidige conclusie te trekken vanwege het onderscheid in de gebruikte onderzoekspopulaties en interventies van de studies.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen