Omega 3-vetzuren gunstig bij depressies

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit een review van drie studies waarin het effect van omega 3-vetzuren op depressie werd onderzocht, blijkt dat suppletie met deze voedingsstoffen, vooral met eicosdapentaeenzuur (EPA), bij zowel kinderen als volwassen tot verbeteringen leidt.
De eerste studie betrof 20 patiënten met een telkens terugkerende ernstige depressie. Naast de behandeling met antidepressiva werden de patiënten, in twee willekeurige groepen verdeeld, dagelijks met ofwel EPA ofwel een placebo gesuppleerd. Al na 3 weken lieten degenen die EPA kregen significant grotere verbeteringen zien dan degenen die een aanvullende placebo kregen. In een tweede studie met 10 patiënten met een bipolaire depressie betekende een dagelijkse suppletie met 1,5 tot 2,0 g EPA per dag gedurende 6 maanden, voor 8 patiënten een minimaal 50% verminderde ernst van de depressie. De veranderde ernst van de depressie werd in dit geval bepaald aan de hand van de scores op de Hamilton depressieschaal.
Een derde studie betrof 28 ernstig depressieve kinderen tussen 6 en 12 jaar oud. Zij werden, willekeurig verdeeld, ofwel met omega 3-vetzuren ofwel met een placebo behandeld. Ook bij hen leverde suppletie met de omega 3-vetzuren EPA en DHA, ten opzichte van placebobehandeling, significante verbeteringen op.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen