Omega 3-vetzuren gunstig voor geheugen

Suppletie met omega 3-vetzuren verbetert de cognitie van gezonde volwassenen.

Aan de studie namen 40 gezonde personen in de leeftijd van 51 tot 72 jaar deel. Ze kregen gedurende 5 weken dagelijks 3 gram omega 3-vetzuren. Na een vijfweekse periode zonder suppletie kregen ze vervolgens gedurende eenzelfde periode dagelijks een placebo. Na beide suppletieperiodes werd een geheugentest gedaan en werden metabole parameters in het bloed bepaald.

Het werkgeheugen verbeterde significant na suppletie met omega 3-vetzuren in vergelijking met de placebo. In tegenstelling tot de placebo leidde visoliesuppletie tot een significante daling van het triglyceridengehalte en de bovendruk. Tevens bleek een verbetering van de score op de geheugentest gepaard te gaan met significante dalingen van de boven-bloeddruk, het nuchtere glucosegehalte en de concentratie van de ontstekingsbevorderende cytokine TNF-alfa.

Suppletie met omega 3-vetzuren leidt tot een verbetering van de cognitie bij gezonde personen. Bovendien blijkt de cognitie gerelateerd aan metabole parameters zoals de bloeddruk, glucose en TNF-alfa.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+