Omega 3-vetzuren tegen veroudering?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met omega 3-visvetzuren kan de veroudering van cellen vertragen en daarmee achteruitgang van het geheugen voorkomen.

Voor de studie werden drieëndertig vijfenzestigplussers geselecteerd met een lichte geheugenstoornis. Ze werden verdeeld in drie groepen en kregen gedurende zes maanden 1,67 gram EPA met 0,16 gram DHA per dag (EPA-groep); 1,55 gram DHA met 0,40 gram EPA (DHA-groep) of 2,2 gram linolzuur. Er werd onderzocht wat het effect van suppletie was op de verkorting van telomeren. Telomeren zijn dunne DNA-segmenten die met het ouder worden verkorten. Ze beschermen de uiteinden van de chromosomen. Als deze ‘beschermkapjes’ wegvallen kan het chromosoom gaan ‘rafelen’ waardoor de cel niet meer goed kan functioneren en geheugenverlies kan optreden.

Bij personen die het omega 6-vetzuur linolzuur kregen was de verkorting van de telomeren het grootst. In de DHA-groep werd aangetoond dat een hoge DHA-concentratie in de rode bloedcellen leidde tot een significante vermindering van de telomeerverkorting. 

Een verhoogde inname van omega 3-visvetzuren via suppletie kan de verkorting van telomeren met het ouder worden tegengaan. Volgens de onderzoekers is het nog niet duidelijk of dit een gevolg is van een verhoogde inname van omega 3-visvetzuren en/of een verminderde inname van omega 6-vetzuren

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen