Omega 3-vetzuren tegen veroudering?

Suppletie met omega 3-visvetzuren kan de veroudering van cellen vertragen en daarmee achteruitgang van het geheugen voorkomen.

Voor de studie werden drieëndertig vijfenzestigplussers geselecteerd met een lichte geheugenstoornis. Ze werden verdeeld in drie groepen en kregen gedurende zes maanden 1,67 gram EPA met 0,16 gram DHA per dag (EPA-groep); 1,55 gram DHA met 0,40 gram EPA (DHA-groep) of 2,2 gram linolzuur. Er werd onderzocht wat het effect van suppletie was op de verkorting van telomeren. Telomeren zijn dunne DNA-segmenten die met het ouder worden verkorten. Ze beschermen de uiteinden van de chromosomen. Als deze ‘beschermkapjes’ wegvallen kan het chromosoom gaan ‘rafelen’ waardoor de cel niet meer goed kan functioneren en geheugenverlies kan optreden.

Bij personen die het omega 6-vetzuur linolzuur kregen was de verkorting van de telomeren het grootst. In de DHA-groep werd aangetoond dat een hoge DHA-concentratie in de rode bloedcellen leidde tot een significante vermindering van de telomeerverkorting. 

Een verhoogde inname van omega 3-visvetzuren via suppletie kan de verkorting van telomeren met het ouder worden tegengaan. Volgens de onderzoekers is het nog niet duidelijk of dit een gevolg is van een verhoogde inname van omega 3-visvetzuren en/of een verminderde inname van omega 6-vetzuren. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+