Omega 3-vetzuren uit vis effectief bij maculadegeneratie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat consumptie van omega 3-vetzuren uit vis het risico van neovasculaire leeftijdsgebonden maculadegeneratie (NV-AMD) verlaagt.
De gecontroleerde studie betrof 4519 personen met leeftijden van 60 tot 80 jaar. Met behulp van een vragenlijst werd informatie verkregen over het voedingspatroon van de deelnemers.
Het bleek dat de 20% deelnemers met de hoogste inname van totaal omega 3-vetzuren 39% minder kans hadden op NV-AMD vergeleken met de 20% met de laagste inname van totaal omega 3-vetzuren. De 20% deelnemers met de hoogste inname van docosahexaeenzuur (DHA) hadden een 46% verlaagde kans op NV-AMD vergeleken met de 20% met de laagste inname van DHA. Ook een hogere consumptie van vis hield verband met een verlaagd risico van NV-AMD. De inname van het omega 6-vetzuur arachidonzuur met de voeding verhoogde de kans op NV-AMD met 54%.
Neovasculaire (ook wel \'natte\' of \'late\') leeftijdsgebonden maculadegeneratie is één van de vormen van deze oogaandoening. Hierbij worden abnormale bloedvaten onder het netvlies gevormd. Het verlies van de gezichtsscherpte kan dan snel- binnen enkele maanden- zeer uitgesproken zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen