Omega 3-vetzuren verlagen bloeddruk

Omega 3-vetzuren afkomstig van vis en van plantaardige oorsprong verlagen zowel de boven- als de onderdruk.
Dit blijkt uit een internationale studie die is uitgevoerd in China, Japan, Engeland en de Verenigde Staten.
Aan de studie namen 4680 personen deel in de leeftijd van 40 tot 59 jaar. De proefpersonen kwamen vier keer op controle om de bloeddruk te meten. In de analyse werd het verband bekeken tussen de omega 3-vetzuurinname en de hoogte van de bloeddruk. Hierbij werd een onderscheid gemaakt tussen de totale vetzuurinname, alfalinoleenzuur van plantaardige afkomst en de langeketen vetzuren afkomstig van vis. Ook werd rekening gehouden met mogelijk beïnvloedende factoren.
Bij een verhoging van de totale omega 3-vetzuurinname zakten zowel de boven- als de onderdruk. Bij de proefpersonen die niet behandeld werden voor hypertensie en geen dieet volgden werd de verlaging waargenomen, alsook bij de personen zonder hypertensie. Het plantaardige alfalinoleenzuur (uit walnoten en lijnzaad) bleek eenzelfde effect te hebben, maar minder uitgesproken als de langeketen vetzuren in vis.
Geconcludeerd kan worden dat als de omega 3-vetzuurinname hoog is de kans op een lagere bloeddruk groter is. Dit verband geldt ook voor personen met een normale bloeddruk. Omega 3-vetzuren kunnen zodoende bijdragen aan de preventie en behandeling van hypertensie.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+