Omega 3-vetzuren verlichten reumatische klachten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Toediening van omega 3-vetzuren per infuus vermindert reumatische klachten. Orale suppletie met de vetzuren kan het effect verder in stand houden.
Aan de studie namen 23 patiënten deel met een milde tot ernstige vorm van reumatoïde artritis. De patiënten werden willekeurig in een interventie- en placebogroep verdeeld. Ze kregen gedurende 14 dagen intraveneus 0,2 gram visolie per kilogram lichaamsgewicht (interventiegroep) of een fysiologische zoutoplossing van 0,9% (placebogroep) toegediend. Vervolgens kregen ze gedurende 20 weken een supplement met 0,05 gram visolie per kilogram lichaamsgewicht (interventiegroep) of een placebo. Het effect van de behandeling werd bepaald op basis van de vermindering van zwelling en pijn in de gewrichten.
Voor aanvang van de studie was de mate van pijn en zwelling in de gewrichten nagenoeg gelijk bij de patiënten in beide groepen. In totaal hadden 20 personen de infuustherapie afgerond en 13 personen de orale therapie. Na zowel 1 als 2 weken intraveneuze toediening was de zwelling van gewrichten bij patiënten in de interventiegroep significant afgenomen in vergelijking met de personen in de placebogroep. De pijnklachten waren eveneens afgenomen in de interventiegroep. Tijdens en na afloop van de orale suppletie waren zowel de zwellingen als pijnklachten significant verminderd bij personen die omega 3-vetzuren kregen toegediend.
Een intraveneuze toediening van omega 3-vetzuren vermindert klachten van reumatoïde artritis. Orale suppletie met de vetzuren kan het effect van de therapie in stand houden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen