Omega-3 voor Amerikaanse soldaten?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De Amerikaanse legerleiding overweegt de rantsoenen van het personeel te verrijken met omega 3-vetzuren. Hiermee zou een enorm bedrag aan overheidsgeld bezuinigd kunnen worden.
Deze aanbeveling werd gedaan tijdens een conferentie getiteld Nutritional Armor for the Warfighter: can omega-3s enhance stress resilience, wellness and military performance? Dit congres werd december 2009 aan het Samueli Institute in Alexandria (Virginia, VS) georganiseerd en aanwezig was onder andere Richard Carmona, voormalig US surgeon general, één van de belangrijkste medische advseurs van de Amerikaanse president. Hij stelde dat omega 3-vetzuren de prestaties van het leger aanzienlijk kunnen verbeteren. De nadruk van de bijeenkomst lag dan ook voornamelijk op het vergroten van de weerstand tegen stress en het algemeen welbevinden van de militairen.
Daarnaast zou er ook miljoenen dollars bezuinigd kunnen worden op de medische kosten. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat omega 3-vetzuren een gunstig effect hebben op vier van de vijf voornaamste aandoeningen waarvoor militair personeel medische behandeling ondergaat. Hieronder vallen depressie, posttraumatische stress, chirurgische complicaties en - onder vrouwen - zwangerschap.
Vooral het grote aantal zelfmoorden en depressies, in combinatie met fysieke en mentale stress onder de soldaten die worden uitgezonden naar Irak en Afghanistan baart grote zorgen. Tegenover de 441 militairen die in 2009 sneuvelden in deze twee landen, stonden 334 militairen die zichzelf van het leven beroofden. Een schrikbarend hoog aantal, zo was de algemene opvatting van de deelnemers aan het congres.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.