Omega 6-vetzuren verbeteren functie vetklieren ogen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek wijst uit dat een combinatie van ooglidhygiëne en suppletie met linolzuur en gammalinoleenzuur een gunstig effect heeft op het herstel van niet goed functionerende meibomklieren.
Meiboomklieren zijn vetklieren gelegen in de oogleden. Ze scheiden een vettige substantie af die helpt de ogen te \'smeren\'. De studie betrof 57 patiënten met een meibomklierdisfunctie. Ze werden gedurende 180 dagen willekeurig in 3 groepen verdeeld. De eerste groep werd dagelijks gesuppleerd met 28,5 mg linolzuur en 15 mg gammalinoleenzuur. Bij patiënten in de tweede groep werd dagelijks een ooglidhygiëne uitgevoerd. Bij de derde groep werd de suppletie van de eerste groep dagelijks gecombineerd met een ooglidhygiënebehandeling.
Na 180 dagen werden in alle groepen significant positieve effecten waargenomen. Bij patiënten in de eerste en tweede groep was de afscheiding van de meiboomklieren minder troebel en waren de klieren minder verstopt. Daarnaast hadden de patiënten in de tweede groep ook nog minder last van opgezette oogleden en minder verkleurde plekjes op het hoornvlies. Het meest positieve effect werd echter bereikt met de combinatie van ooglidhygiëne en suppletie. Dit had, naast alle genoemde positieve effecten bij de eerste en tweede groep, ook nog een verminderde schuimvorming tot gevolg.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.