Omgevingsfactoren van invloed op antioxidantstatus

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wetenschappers van het gerenommeerde Karolinska Instituut in Zweden hebben ontdekt dat zowel leefstijl als omgevingsfactoren van invloed zijn op de antioxidantstatus in het bloed.
Zij deden onderzoek onder 400 gezonde vrouwen van 19 tot 59 jaar oud uit Polen, Zweden en Servië I en II. Servië II is het gebied dat in 1999 tijdens de Kosovo-oorlog werd gebombardeerd en sindsdien als ‘environmental emergency area' wordt aangemerkt.
De vrouwen in Servië II hadden minder dan 0,5 nmol/ml coënzym Q10 in hun bloed. Dit was significant minder dan de Q10-status van de Zweedse en Poolse vrouwen (ongeveer 1 nmol/ml) en de vrouwen in Servië I (1,5-3,5 nmol/ml). De vitamine E-status onder de vrouwen in het gebombardeerde gebied was eveneens significant lager (10-20 nmol/ml) dan die van de vrouwen uit Polen en Zweden (20-40 nmol/ml) en Servië II (40-80 nmol/ml).
Blootstelling aan milieuverontreiniging heeft dus een significante invloed op de coënzym Q10- en vitamine E-status. Het effect van suppletie met deze voedingsstoffen binnen de betreffende bevolking zou onderwerp van vervolgonderzoek moeten zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen