Onafhankelijke experts verwerpen onderzoeksmodel supplementen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Voedingssupplementen zijn geen medicijnen en de benadering van medisch wetenschappelijk onderzoek leent zich dan ook niet om de effecten van supplementen te bestuderen. Dit concludeert het panel van de U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF), een onafhankelijke groep van experts op het gebied van preventie en evidence-based medicine (EBM).

Voor het bestuderen van de effecten van medicijnen worden meestal gerandomiseerde klinische studies (RCT’s) uitgevoerd. Deze onderzoeksmethode is echter onvoldoende geschikt voor het bestuderen van supplementen. RCT’s zijn niet representatief voor de algehele bevolking. Bovendien is het niet mogelijk om subgroepverschillen zichtbaar te maken. Zo kan met RCT’s niet worden aangetoond hoe een jonge Spaanse vrouw reageert op een supplement in vergelijking met een oude blanke man. Het onderzoek zou zich bovendien moeten richten op groepen met een tekort van een bepaalde voedingstof. In tegenstelling tot dit wordt het effect veelal getest bij groepen met een normale nutriëntenstatus. Daarnaast is er onvoldoende consensus over de optimale status van diverse nutriënten en wordt het wetenschappelijk onderzoek bemoeilijkt door de interacties tussen diverse micronutriënten.

Het panel van de USPSTF concludeert dat het wetenschappelijk onderzoek naar voedingssupplementen tot op heden onvoldoende bewijs levert om al dan geen gezondheidseffecten aan te tonen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.