Ondervoeding in Nederlandse ziekenhuizen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Bijna 15% van de patiënten in Nederlandse ziekenhuizen is bij binnenkomst ondervoed. Dit blijkt uit een studie die uitgevoerd werd door het VU medisch centrum in Amsterdam in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD).

In de periode van 2007 tot 2014 werden meer dan een half miljoen patiënten gescreend op ondervoeding in dertien Nederlandse ziekenhuizen. Het betrof personen van achttien jaar en ouder die langer dan een dag in een van de ziekenhuizen verbleven. Met behulp van de Short Nutritional Assessment Questionnaire (SNAQ) of de Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) werd ondervoeding vastgesteld.

De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 62 jaar. Van hen werd 74% gescreend op ondervoeding met behulp van SNAQ, de overige 26% werd gescreend met behulp van MUST. Op basis van de SNAQ en MUST werd bij respectievelijk 13,7% en 14,9% van de patiënten ondervoeding vastgesteld. Het percentage ondervoede patiënten was vooral hoog op geriatrische (38%), oncologische (33%), gastroenterologische (27%) en interne (27%) afdelingen. Ondervoede patiënten verbleven bovendien significant met gemiddeld 1,4 dagen langer in het ziekenhuis.

Ondervoeding is een veelvoorkomend probleem in Nederlandse ziekenhuizen. Het herstel verloopt langzamer en er is een verhoogd risico van complicaties. Ondervoeding gaat bovendien gepaard met een langere opnameduur en extra zorgkosten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen