Ongepubliceerd onderzoek: mogelijk meer zelfmoord met paroxetine

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Volwassenen die het antidepressive middel paroxetine (Seroxat) krijgen voorgeschreven zouden goed gecontroleerd moeten worden aangezien de kans op zelfmoord groter is. Dit is de conclusie van onderzoekers van de universiteit van Oslo.
Onderzoek onder kinderen en jongvolwassenen had al uitgewezen dat gebruik van paroxetine een verhoging van de kans op zelfmoord met zich meebracht. Er zijn daarom ook in deze groepen beperkingen aan het gebruik opgelegd.
Voor dit Noorse onderzoek werd een review gedaan van niet gepubliceerde onderzoeken die waren aangeboden aan de registratie autoriteiten in 1989. Er waren zestien onderzoeken met in totaal 916 paroxetinegebruikers en 550 placebogebruikers. Alle onderzoeken waren dubbelblind en placebogecontroleerd. Eén onderzoek duurde zeventien weken, de andere zes.
Er waren zeven pogingen tot zelfmoord bij paroxetinegebruik en één bij placebo. De kans dat het middel het risico van zelfmoord vergroot is 90%.
In voorgaande onderzoeken mochten onderzoekers geen onderscheid maken tussen zelfmoordgedachten en zelfmoordpogingen. Mogelijk dat hierdoor in voorgaande onderzoeken geen verschil werd gevonden met placebo.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.