Onterechte goedkeuring medicijnen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De resultaten van klinische studies met medicijnen worden met regelmaat achtergehouden. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift ‘British Medical Journal' (BMJ).
De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat minder dan de helft van het klinisch medicijnenonderzoek binnen 2,5 jaar na afloop van de studie werd gepubliceerd. Een derde hiervan was na 4 jaar nog steeds niet gepubliceerd. Hoe dit kan? De resultaten bleken niet overeen te komen met de wensen van de farmaceutische opdrachtgever.
Een voorbeeld betreft het antidiabetes medicijn Avandia. In 2007 bleek dat gebruik van dit medicijn niet alleen het risico van hartinfarcten verhoogde, maar ook de sterftekans als gevolg van cardiovasculaire aandoeningen. Een gegeven dat reeds vóór goedkeuring door de FDA bekend was bij producent GlaxoSmithKline. Van de 42 studies met het medicijn werden er 35 nooit gepubliceerd. De data kwamen pas boven water na een rechtszaak waardoor het farmaceutisch bedrijf hiertoe verplicht werd gesteld.

Hoe het komt dat de FDA goedkeuring verleent aan dergelijke medicijnen? Volgens de onderzoekers is de FDA voor zijn budget mede afhankelijk van de farmaceutische industrie en hebben de FDA-medewerkers nauwe banden met de farmacie.
De BMJ-studie wijst op het feit dat een groot deel van de resultaten van humane studies onbekend is. Het betreft geen ‘technische onvolkomenheden' in studiedesigns of problemen met data-analyses, maar gewoonweg het ontbreken van relevante gegevens waarmee schade aan patiënten wordt berokkend en onnodige kosten in de gezondheidszorg ontstaan. Bovendien wordt - met het opzettelijk verbergen van studieresultaten - de ethische plicht naar proefpersonen geschonden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen