Ontstekingsziekten en darmflora

De afgelopen dertig jaar is er een explosieve stijging van chronische ontstekingsziekten. De veranderde voedingsgewoonten spelen hierbij een rol, maar het is nog onbekend hoe voeding dit mechanisme beïnvloedt. In een studie werd bij muizen met chronische recurrente multifocale osteomyelitis (CRMO) vastgesteld dat voeding het ontstaan van deze chronische bot- en beenmergontsteking kan beïnvloeden door een verandering van de darmflora te bewerkstelligen.

Voeding rijk aan vetten en cholesterol bleek een remmend effect te hebben op de groei van de darmbacterie Prevotella en kon bij muizen voorkomen dat ze osteomyelitis ontwikkelden, ondanks een verhoogde kans hierop door een genmutatie. Tevens bleek de voeding de productie van de ontstekingsbevorderende stof interleukine-1ß (IL-1ß) te verminderen. Transplantatie van het microbioom van gezonde muizen in de muizen met de genmutatie voorkwam eveneens het ontstaan van osteomyelitis.

De resultaten suggereren dat voeding van invloed is op chronische ontstekingsziekten – zoals in deze studie werd aangetoond bij CRMO – door een verandering van de samenstelling van de darmflora te bewerkstelligen. De darmflora blijkt een cruciale rol te spelen bij het ontstaan van immuungerelateerde aandoeningen.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+