Onvoldoende effect met omega 3-vetzuren bij ADHD

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het effect van omega 3-vetzuren bij ADHD is onvoldoende, hoewel een lichte verbetering van symptomen bereikt kan worden met een combinatie van omega 3- en omega 6-vetzuren. Dit blijkt uit een review van de Cochrane Collaboration.

In de review werden de resultaten van 13 studies betrokken met een totaal van 1011 proefpersonen. In de studies werden omega 3-supplementen of een supplement met zowel omega 3- als omega 6-vetzuren vergeleken met een placebo, een ander supplement of medicatie. De suppletieperiode varieerde van 4 tot 16 weken.  

Na suppletie met omega 3- en omega 6-vetzuren werd een significante verbetering van ADHD-symptomen gezien in vergelijking met het gebruik van een placebo. Na vergelijking tussen visoliesuppletie en placebogebruik werd geen significant verschil gezien in de algehele gesteldheid van de patiënten en voor de afzonderlijk symptomen waaronder aandachtsstoornissen en hyperactiviteit/impulsiviteit. 

Volgens de onderzoekers is het bewijs momenteel onvoldoende om visoliesuppletie te adviseren aan personen met ADHD, hoewel symptomen kunnen verminderen door suppletie met een combinatie van omega 3- en omega 6-vetzuren. Toekomstige studies waarin gecontroleerd wordt of (met een langere suppletieperiode) een voldoende hoge bloedconcentratie van de vetzuren wordt bereikt zijn noodzakelijk. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen