Ook met véél koolhydraten gewichtsverlies

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Voeding met veel koolhydraten, maar met weinig vet, leidt tot gewichtsverlies. Ook verliezen oudere mannen en vrouwen meer lichaamsvet zonder hierbij minder calorieën te gebruiken of meer te bewegen.
Dit concludeert dr. William Evans van de University of Arkansas. In een twaalf weken durend onderzoek werden twintig vrouwen en veertien mannen van gemiddeld 66 jaar onderzocht. De deelnemers hadden allen overgewicht, leden een zittend leven, hadden een onvolledige glucosetolerantie, maar rookten niet.
De deelnemers werden willekeurig verdeeld in drie groepen: Groep 1, de controlegroep, kreeg een typisch Amerikaans dieet bestaande uit 41% vet, 14% eiwit, 45% koolhydraten en 7 gram vezels per 1000 kcal. Groep 2 (HI-carb) kreeg voeding met zeer veel koolhydraten dat bestond uit 18% vet, 19% eiwit, 63% koolhydraten en 26 gram vezels per 1000 kcal. Groep 3 kreeg dezelfde voeding als groep 2, maar deed daarbij vier dagen per week aan conditietraining gedurende 45 minuten per dag op 80% van het zuurstofverbruik (HI-carb + EX). Deze groep kreeg 150% van het geschatte energieverbruik en werden geïnstrueerd om te eten naar behoefte.
In groep 2 bleken de deelnemers 3,5 kilo te zijn afgevallen in drie maanden. In groep 3 was dit elf pond. Bovendien verminderde het vetgehalte van de dijen in de HI-carb- en in de HI-carb + EX-groep vergeleken met de controlegroep. Tijdens de studie verloren de personen uit de controlegroep geen gewicht.
De stofwisseling in rust werd niet langzamer door het gebruik van veel koolhydraten of door het gewichtsverlies. Ook de vetoxidatie nam niet af.
Deze publicatie komt op het moment dat het eiwitrijke Atkins-dieet populairder is dan ooit. Maar de beste manier om af te vallen is het eten van de juiste porties en daarbij meer bewegen om vet te verbranden, aldus de onderzoekers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.