OPC uit pijnboombast vermindert oorsuizen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een supplement met extract van pijnboombast (OPC) kan oorsuizen verlichten door de doorbloeding van het binnenoor te bevorderen. Dit concludeerden wetenschappers van de Italiaanse Chieti-Pescara Universiteit na een pilotstudie.
De onderzoekspopulatie bestond uit 82 patiënten die minimaal twee weken last hadden van oorsuizen aan één kant. Zij hadden geen last van duizeligheid of een aangetaste gehoorfunctie. De proefpersonen slikten een maand lang één van de drie volgende supplementen: 150 mg of 100 mg OPC per dag of een placebo.
Zowel aan het begin van het onderzoek als na vier weken suppletie bleek het suizende oor significant minder snel doorbloed te worden dan het normale oor. Zowel de systolische als de diastolische stroomsnelheid van het bloed bleek significant te stijgen door suppletie met het pijnboomextract. Dit effect was het grootst in de suppletiegroep met de hoogste dosis. In de controlegroep werd geen verandering van de doorbloeding waargenomen. De proefpersonen ervoeren geen bijwerkingen van de suppletie.
Suppletie met OPC verbetert de doorbloeding van het binnenoor, wat de symptomen van tinnitus kan verlichten. Tot op heden bestaat er geen behandeling die voor de grote groep tinnituspatiënten effectief is. Om de therapeutische toepassingen van OPC bij oorsuizen vast te stellen, is vervolgonderzoek noodzakelijk.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen