Opheffen mild jodiumtekort bij kinderen verbetert cognitieve prestaties

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De gevolgen van een ernstig tekort aan jodium tijdens kritieke perioden van hersenontwikkeling zijn goed gedocumenteerd. Er is echter weinig bekend over de consequenties die een milder tekort aan dit mineraal op de neurologische ontwikkeling heeft. De resultaten van een nieuwe studie wijzen er nu op dat het aanvullen van jodium bij een mild tekort aan dit mineraal, kinderen mogelijk tot verbeterde cognitieve prestaties in staat stelt.
Het onderzoek werd uitgevoerd in Nieuw-Zeeland en betrof 184 kinderen tussen 10 en 13 jaar oud. Gedurende een periode van 28 weken kregen ze, in twee willekeurige groepen verdeeld, dagelijks ofwel 150 mcg jodium, ofwel een placebo. De cognitieve prestaties werden, zowel bij aanvang als aan het einde van de suppletieperiode, aan de hand van 4 subtesten van de Wechsler Intelligence Scale for Children geëvalueerd.
In de suppletiegroep werd na 28 weken een verbeterde jodiumstatus gemeten terwijl een mild tekort aan jodium in de placebogroep gewoon was blijven bestaan. Daarnaast werd gezien dat de kinderen die met jodium waren gesuppleerd aan het einde van de suppletieperiode op 2 van de 4 cognitieve testen een significant hogere score behaalden dan de scores bij aanvang. Ook de totale cognitieve score bleek in de suppletiegroep significant hoger dan in de placebogroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen