Opname van carotenoïden in de darm

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de manier van bereiding van groente belangrijk is voor de opname van de carotenoïden in het lichaam. Dit zei dr. Stephen Schwartz van de Ohio State University.
Carotenoïden, de stoffen die veel groenten en fruit hun kleur geven, worden steeds meer geassocieerd met een preventieve werking tegen verschillende chronische ziekten. Ze komen overal in de natuur voor en er zijn inmiddels ongeveer 700 verschillende soorten ontdekt.
In een onderzoek werd op drie verschillende dagen door proefpersonen eenzelfde salade gegeten maar met drie verschillende dressings. De salade bestond uit spinazie, sla, cherrytomaatjes en wortelen. De dressings waren vetvrij, halfvet en vet. Het bleek dat de absorptie van de carotenoïden in het bloed met de vetvrije dressing verwaarloosbaar was. Een significant betere opname werd gezien met de halfvette dressing en de beste opname met de vette dressing. Het verschil tussend de halfvette en de vette was ook weer significant.
In een ander onderzoek bleek dat de opname van carotenoïden uit salade significant vergroot was door toevoeging van avocado of avocado-olie.
De meeste groente en fruit die rijk is aan carotenoïden bevat zelf weinig vet. Het toevoegen van vet is daarom belangrijk om te profiteren van de gunstige effecten van de carotenoïden. Een manier kan zijn door bijvoorbeeld wat vaker avocado in de salade te verwerken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen