Oppassen met eten van schaaldieren tijdens zwangerschap

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Omega 3-vetzuren blijken in diverse humane studies gunstig voor de groei van de foetus en het geboortegewicht. Niet alle studies geven gunstige uitkomsten. Sommige geven als resultaat geen effect of zelfs negatieve effecten. Een nieuwe studie, uitgevoerd onder 2398 zwangere vrouwen uit de Bretagne in Frankrijk, lijken de waargenomen tegenstrijdige uitkomsten te kunnen verklaren.
Het betreft de Pelagie-cohortstudie van de universiteit van Rennes, waarin de consumptie van zeevis en schelpdieren en hun effecten afzonderlijk werden bestudeerd. In de studie werden de effecten van milieuverontreinigende stoffen, uitkomsten van de zwangerschap, de gezondheid en de ontwikkeling van het kind vergeleken. Specifieke informatie werd verzameld over de consumptie van zeevis, oesters, kreeft, krab en garnalen, vanaf één jaar vóór de zwangerschap.
Uit statische analyse bleek dat vrouwen die twee maal per week of vaker schaaldieren aten, 2,14 maal meer kans hadden op een baby met te laag geboortegewicht vergeleken met vrouwen die minder dan éénmaal per maand schaaldieren aten. Dezelfde vergelijking voor het eten van zeevis leverde een niet-significant verschil in uitkomst van de zwangerschap. Volgens onderzoeker dr. Laurence Guldner waren de negatieve effecten van zeevoedsel op het geboortegewicht vooral verbonden met het eten van grote schaaldieren zoals krab en kreeft. De verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat de relatief hoge concentraties persistente organische verontreinigingen, namelijk dioxinen en PCB’s in deze dieren, de potentieel gunstige effecten van de omega 3 vetzuren teniet doen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen