Osteoporose voorkomen met gedroogde pruimen?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dagelijkse consumptie van 5 tot 6 gedroogde pruimen gaat effectief verlies van botdichtheid tegen bij postmenopauzale vrouwen.

Er werden 48 vrouwen met osteopenie, een voorstadium van osteoporose, willekeurig in drie groepen verdeeld. De vrouwen waren in de leeftijd van 65 tot 79 jaar. Ze kregen gedurende zes maanden dagelijks 50 of 100 gram gedroogde pruimen of geen behandeling (controlegroep). Aan het begin en einde van de studie werd de botdichtheid gemeten van de heup, lumbale wervels en het gehele lichaam. Tevens werden bloedmonsters afgenomen en onderzocht op relevante biomarkers. 

De consumptie van beide dosissen gedroogde pruimen ging significant verlies van botmassa tegen in vergelijking met de controlegroep. Vanaf drie maanden werd in beide suppletiegroepen een significante afname van TRAP-5b gezien, een biomarker voor de botresorptie. Hoewel er geen significant verschil gezien werd in de activiteit van botspecifiek alkalinefosfatase (BAP), een indicator voor het botmetabolisme, was na zes maanden de ratio BAP/TRAP-5b significant hoger in beide suppletiegroepen. In de controlegroep werd geen verandering gezien van de BAP/TRAP-5b ratio.

De resultaten bevestigen dat een dagelijkse consumptie van een portie gedroogde pruimen effectief verlies van botdichtheid kan tegengaan bij vrouwen die de menopauze hebben gepasseerd. Een dosis van 50 gram per dag (5 tot 6 pruimen) blijkt even effectief als een dagelijkse dosis van 100 gram. Het effect is mogelijk toe te schrijven aan het feit dat gedroogde pruimen de botafbraak tegengaan. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen