Ouderdomsblindheid voorkomen door vitaminerijke voeding

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Voeding rijk aan vitamine C, E, bètacaroteen en zink vermindert het risico van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) significant en daarmee de kans om op den duur blind te worden. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd binnen het Erasmus Rotterdam Gezondheid en Ouderen (ERGO) onderzoek.
Al jaren wordt een groot bevolkingsonderzoek uitgevoerd onder alle inwoners van de Rotterdamse wijk Ommoord van 55 jaar en ouder. Aan het begin van het onderzoek tussen 1990 en 1993 werd de voedingsinname bepaald aan de hand van voedingsvragenlijsten. De deelnemers werden gevolgd tot in 2004. Optreden van LMD werd bepaald met specifieke onderzoeken.
Bij 560 (13%) van de 4170 deelnemers, die uiteindelijk in de analyse van het onderzoek werden betrokken, werd de oogaandoening geconstateerd. Een toename van de inname van vitamine E verminderde het risico met 8%. Toename van de zinkinname verminderde het risico met 9%. Een meer dan gemiddelde inname van bètacaroteen, vitamine C en E en zink verlaagde het risico significant met 35%. Bij degenen met een minder dan gemiddelde inname was het risico met 20% toegenomen. Het uitsluiten van deelnemers die supplementen gebruikten maakte geen verschil voor het resultaat.
Volgens onderzoeker dr. Redmer van Leeuwen in JAMA komen er in 2015 jaarlijks 7540 nieuwe LMD-patiënten bij, tegen 4420 op dit moment. Personen die roken of bij wie LMD in de familie voorkomt, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte. Uit eerdere onderzoeken was gebleken dat suppletie met hoge doseringen van deze vitaminen en mineralen al een gunstige invloed heeft op het degeneratieve proces.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.