Ouderen: laag vitamine E, lichamelijke achteruitgang sneller

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Een lage vitamine E-spiegel houdt mogelijk verband met een sterkere achteruitgang van het lichamelijk functioneren van ouderen.
Dit bleek uit een studie, gepubliceerd in de toonaangevende JAMA. Deelnemers waren 698 Italiaanse ouderen van 65 jaar of ouder. Gedurende de periode van 3 jaar dat ze werden gevolgd, werd het lichamelijk functioneren bepaald aan de hand van de scores op de Short Physical Performance Battery. Daarnaast werd de micronutiëntenstatus bepaald door middel van bloedanalyse.
Van alle geteste micronutriënten bleek alleen een lage concentratie vitamine E in het bloed significant verband te houden met vermindering van de lichamelijke functies. Achteruitgang van lichamelijke functies werden het duidelijkst gezien bij een leeftijd hoger dan 80 jaar en een lage concentratie vitamine E in het bloed bij een leeftijd tussen de 70 en 80 jaar. Nader onderzoek zal uit moeten wijzen of een optimale vitamine E-status het lichamelijk functioneren van ouderen minder snel laat dalen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen