Ouderen vallen minder door vitamine D

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Door de onderzoeksresultaten van een aantal onderzoeken te combineren met in totaal meer dan twaalfhonderd ouderen werd gevonden dat suppletie met vitamine D het aantal valpartijen in deze groep met ruim 20% reduceert.
Het onderzoek begon met het verzamelen van onderzoeken waarin het verband tussen vitamine D en het vallen van ouderen onderzocht was. Zo kwam men aanvankelijk op 38 onderzoeken. Alleen de gerandomiseerde, dubbelblinde analyses bij oudere mensen, waarbij het vallen werd gedefinieerd, zijn in deze zogeheten meta-analyse meegenomen. Onderzoek met ouderen met een instabiele gezondheid werd uitgesloten. Hierdoor bleven er vijf onderzoeken over. Vijf andere onderzoeken droegen bij aan de gevoeligheidsanalyse. De onderzoeken werden door drie auteurs, onafhankelijk van elkaar beoordeeld.
Uit deze vijf onderzoeken bleek dat suppletie met vitamine D de kans op het vallen van ouderen ten opzichte van een calcium- of placebogroep met 22% reduceerde. Vitamine D kan bij één op de vijftien ouderen het vallen voorkomen. Wanneer ook de andere vijf onderzoeken erbij werden betrokken, verminderde het aantal valpartijen bij ouderen die vitamine D-suppletie gebruikten, met gemiddeld 13% ten opzichte van de placebogroep. Deze beide reducties zijn significant en onafhankelijk van de duur van de suppletieperiode, sekse en calciumsuppletie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.