Overeten door stress

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Door stress gaan we meer eten. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht.
Vooral personen die al overgewicht hebben en het vet rond het middel vasthouden - het zogenaamde ‘appelfiguur' - hebben hier last van. Acute stress zorgt bij deze personen voor een verhoging van de voedsel- en energie-inname. De voedselinname wordt naast stress beïnvloed door veranderingen in de concentratie van bepaalde hormonen, het maaltijdpatroon en de ‘belonende waarde' van voedsel. Toch blijkt de invloed van hormonen op de verzadiging met 30 tot 70% te beperkt om hormoonconcentratieveranderingen het predicaat ‘biomarker' voor verzadiging te geven. Wanneer langer getafeld wordt - zoals bij het uit eten gaan - zou de beheersing van de voedselinname groter moeten zijn.
De verhoogde voedselinname bij uit eten gaan moet dus te wijten zijn aan omgevingsfactoren. Ook wordt vaak gegeten terwijl er geen hongergevoel is. Dan wordt gegeten om de ‘belonende waarde' van voedsel. Dit wordt versterkt onder invloed van stress.
Er werd nog geen functionele voeding gevonden die de stressrespons zou kunnen beïnvloeden. Integendeel, zelfs het verzadigende effect van eiwitten kan niet op tegen stress.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen