Overgewicht door omega 6

De vetzuursamenstelling tijdens de zwangerschap is van invloed op het gewicht van het kind. Zo blijkt dat kinderen eerder kans hebben op overgewicht wanneer de moeder meer omega 6-vetzuren in het bloed heeft tijdens de zwangerschap.

De omega 6-vetzuren, vooral het linolzuur, worden voor een belangrijk deel geleverd door zonnebloemolie en margarines. De omega 3-vetzuren zijn vooral in vette vis te vinden zoals zalm en haring.

In een Engelse studie werd de vet- en spier- en botmassa bepaald van bijna 300 kinderen op vier- en zesjarige leeftijd. Bij de moeders was reeds aan het einde van de zwangerschap bloed afgenomen waarin de vetzuursamenstelling was bepaald.

Kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap een hoge omega 6-vetzuurconcentratie had, hadden significant meer vetmassa op vier- en zesjarige leeftijd. De omega 3-status van de aanstaande moeder had daarentegen geen invloed op de vetmassa van het kind, maar droeg wel significant bij aan de spier- en botmassa van het kind. De omega 6-vetzuurconcentratie had overigens geen invloed op de spier- en botmassa.

De resultaten suggereren dat omega 3-vetzuren – in tegenstelling tot de omega 6-vetzuren – een gunstige invloed hebben op de lichaamssamenstelling van het kind.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+