Overgewicht en artritis? Bewegen én op dieet gaan helpt!

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met artritis in hun knie en die te zwaar zijn, hebben veel baat bij afvallen in combinatie met bewegen.
Nadat een groep met dergelijke patiënten gedurende anderhalf jaar drie keer per week had gesport en met behulp van een dieet gemiddeld 5% was afgevallen, konden ze sneller lopen en traplopen en was de pijn in hun knie verminderd.
Aan het onderzoek deden 316 volwassenen met overgewicht en osteoartritis mee. Ze werden in vier groepen verdeeld: groep 1 met een dieet, dat erop was gericht om in de onderzoeksperiode ongeveer 5% gewicht te verliezen. Groep 2 sportte drie keer per week een uur met aerobics en door te trainen met gewichten. Groep 3 beoefende dezelfde sportactiviteiten en volgde het dieet. Groep 4 volgde alleen de standaardbehandeling. Het onderzoek duurde anderhalf jaar en 252 van deze patiënten maakte de behandeling af.
De grootste verbeteringen ten opzichte van de controlegroep werden gevonden in de groep die zowel sportte als het dieet volgde. De pijn in de knie verminderde, de patiënten functioneerden lichamelijk beter, konden meer meters lopen in zes minuten en liepen sneller de trap op. Bij de groep die alleen sportte was alleen de afstand die in zes minuten werd gelopen, vergroot. De groep die alleen het dieet volgde, was wel afgevallen maar hadden verder geen voordelen ten opzichte van de controlegroep.
Omdat bij patiënten met lichte tot matige osteoartritis chirurgie vaak niet effectief is, en medicijnen vaak bijwerkingen hebben, is een dieet in combinatie met sporten een goede methode om de belasting van deze aandoening te verlichten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.