Overgewicht: met en zonder metabole stoornis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Niet altijd gaat overgewicht gepaard met metabole stoornissen. Obese personen kunnen even gezond zijn als slanke leeftijdgenoten. Een goede graadmeter is bepaling van de fysieke fitheid.

Bij meer dan 43.000 volwassenen werd de fitheid gemeten met behulp van een maximale inspanningstest op een loopband. Tevens werd het lichaamsvetpercentage bepaald. Bij een vetpercentage van minimaal 25% en 30% voor respectievelijk mannen en vrouwen was sprake van obesitas.

Van de obese personen had 46% een significant betere fitheid in vergelijking met obese personen met metabole stoornissen waaronder insulineresistentie, diabetes, hoge bloeddruk en een verstoord vetspectrum. Na correctie voor onder andere de fitheid bleek dat gezonde, obese personen tot de helft minder kans hadden op algehele sterfte, sterfte als gevolg van kanker en een al dan niet fatale cardiovasculaire aandoening. Er werd geen significant verschil gezien met gezonde, slanke personen.

Volgens de onderzoekers is het meten van de fitheid een eenvoudige methode om gezonde, obese personen te onderscheiden van obese personen met metabole stoornissen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen