Overslaan van ontbijt slecht voor cholesterol

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Overslaan van het ontbijt verhoogt het cholesterol en verlaagt de gevoeligheid voor insuline. Dit is de conclusie van onderzoekers van de University of Nottingham in Engeland na een klein onderzoek onder tien vrouwen.
De vrouwen kregen eerst gedurende veertien dagen voor acht uur een ontbijt van ontbijtgranen met magere melk, een koekje rond koffietijd en verder twee maaltijden op de gebruikelijke tijden en twee tussendoortjes. Hierna was er een pauze van twee weken. Vervolgens kregen de vrouwen gedurende veertien dagen geen ontbijt, wel rond koffietijd een koekje. De ontbijtgranen met melk werden rond het middaguur gegeten. Verder was alles hetzelfde als in de eerste onderzoeksperiode. Gedurende drie dagen werd in beide onderzoeksperioden bijgehouden wat er werd gegeten.
Het bleek dat wanneer het ontbijt werd overgeslagen het totaal- en het LDL-cholesterol significant verhoogd waren. Wel een ontbijt tegen geen ontbijt was 3,14 tegen 3,43 mmol/l voor cholesterol en 1,55 tegen 1,82 mmol/l voor LDL-cholesterol. Verder bleek door het overslaan van het ontbijt de gevoeligheid voor insuline te zijn afgenomen. Het overslaan van het ontbijt leidde ook tot meer eten gedurende de rest van de dag. Door de korte duur van het onderzoek kon niet worden nagegaan of dit ook tot een gewichtstoename leidde.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.