Patiënten op intensive care vaak lage vitamine D

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Ernstig zieke patiënten hebben vaak een zeer lage vitamine D-bloedspiegel. Dit melden Australische wetenschappers in een brief in de New England Journal of Medicine. Zij deden dit naar aanleiding van onderzoek waarbij ze de vitamine D-status bepaalden van 42 patiënten die op de Intensive Care (IC)-afdeling verbleven. Bij maarliefst 45% van de patiënten werd een vitamine D-deficiëntie vastgesteld. Hierbij bleek hoe zieker de patiënt, hoe lager de vitamine D-status.
De onderzoekers concluderen dat de problemen waar veel IC-patiënten mee kampen, zoals ontstekingen, infecties, hartproblemen, diaree en een ontregelde stofwisseling, mogelijk verband houden met een lage vitamine D-status. Sinds een aantal jaren wordt vitamine D naast de rol in calciumhuishouding namelijk ook erkend als belangrijke factor bij de glucosehuishouding, de hartfunctie, de darmfunctie, de immuunfuntie en de afweer tegen infecties.
Het onderzoek geeft echter geen uitsluitsel over het feit of de lage vitamine D-status slechts een weerspiegeling vormt van de ziekte of dat het oorzakelijk bijdraagt aan de ernst van de gezondheidssituatie. Nader onderzoek zal uit moeten wijzen of suppletie met vitamine D de toestand van IC-patiënten kan verbeteren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen