Peulvruchten: gezonde kost voor diabeten

Diabetespatiënten hebben baat bij extra consumptie van groenten met een lage glycemische index zoals bonen, kikkererwten en linzen.

Er werden 121 diabeten verdeeld in twee groepen. Ze voegden gedurende 3 maanden een kop groenten (laag-glycemisch) of volkoren granen toe aan hun voeding. Gekeken werd naar het effect hiervan op het HbA1c (gemiddelde glucoseconcentratie van de afgelopen 2-3 maanden) en het risico van hart- en vaataandoeningen.

Bij suikerpatiënten die dagelijks groenten met een lage glycemische index consumeerden daalde het HbA1c significant met 5 mmol/mol. Bij de andere diabeten nam het HbA1c significant af met 3 mmol/mol. Een hogere groenteconsumptie leidde tot een significant sterkere HbA1c-daling in vergelijking met de consumptie van volkoren graanproducten. Ook het risico van hart- en vaataandoeningen nam met 0,8% significant af in de groentegroep ten opzichte van de granengroep. Dit was toe te schrijven aan een daling van de bovendruk.

Of het gunstige effect van groenten zoals bonen voor diabetespatiënten alleen te danken is aan de lage glycemische index of ook aan een toename van vezels, is nog niet duidelijk. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+