Peulvruchten verlagen kans recidieve colorectaal adenoom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Statistische analyses van verzamelde gegevens van deelnemers aan de Polyp Prevention Trial door het National Cancer Institute in de Verenigde Staten, toonde een opmerkelijk effect van het eten van gedroogde peulvruchten zoals bruine bonen.
De bruine bonen worden uiteraard niet in de droge vorm gegeten maar na voorweken en koken. Patiënten die hun vezelconsumptie verhoogden door vaker bruine bonen te eten hadden een significant verlaagde kans op recidieve van colorectaal adenoom. In de studie werd namelijk de recidieve bij patiënten na het volgen van een dieet met laag vet, hoog vezel en veel fruit en groente of geen apart dieet als controlegroep gevolgd.
Voor de verhoogde consumptie van fruit en groente werd geen significant verband gevonden. Een significant, omgekeerd evenredig verband werd gevonden voor de inname van gedroogde peulvruchten zoals bruine bonen en de recidieve van colorectaal adenoom. In het bijzonder bleek dat patiënten die hun inname van bruine bonen het meest verhoogden, namelijk met 370% vergeleken met het begin van de studie, 65% lager risico op colorectaal adenoom recidieve hadden.
De resultaten wijzen op een gunstig effect van de verhoogde inname van gedroogde bonen voor patiënten met een verhoogd risico op colorectaal adenoom.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen