Pijnboombast bij te hoge bloeddruk

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Door suppletie met pycnogenol bij patiënten met milde hypertensie kon de dosering van de calciumantagonist nifedipine (Adalat) significant verlaagd worden om hetzelfde resultaat te krijgen. Dit is de conclusie van onderzoekers van het Chinese Medical Science Researche Institute in Beijing.
Pycnogenol is een wateroplosbaar extract van de bast van de pijnboom Pinus maritima. Het onderzoek was uitgevoerd onder 58 hypertensieve patiënten. Een groep kreeg gedurende twaalf weken 100 mg pycnogenol, de andere groep kreeg placebo.
De plasmaspiegels van endotheline, een stof met sterk vasoconstrictieve eigenschappen, waren in de behandelgroep significant lager dan in de placebogroep. De plasmaspiegels van prostaglandine F1-alfa, een afgeleide van prostacycline met plaatjesaggregatieremmende en vaatverwijdende eigenschappen, waren in de behandelgroep significant hoger dan in de placebogroep. Plasmaspiegels van stikstofmonoxide (NO) namen in beide groepen toe, maar het verschil was niet significant. Angiotensine II-spiegels waren in de placebogroep meer verlaagd dan in de behandelgroep. Bijwerkingen waren mild en kwamen in beide groepen even vaak voor.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.