Pijnboombastextract bij erectiestoornis

Suppletie met een bastextract van de Franse pijnboom is effectief bij mannen met een erectiestoornis.

Er werden 53 mannen met een erectiestoornis willekeurig verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Het betrof 32 mannen met een erectiestoornis ten gevolge van diabetes en 21 mannen zonder diabetes. De mannen kregen gedurende drie maanden dagelijks 120 mg pijnboombastextract of de placebo. Met behulp van een gevalideerde vragenlijst werd de erectiele functie bepaald voor en na de suppletieperiode.

Bij de diabetespatiënten verbeterde de erectiele functie met gemiddeld 45% onder invloed van suppletie met het pijnboombastextract. Bij mannen zónder diabetes trad een verbetering op van gemiddeld 22%. Bij mannen mét diabetes nam bovendien onder invloed van suppletie de glucosespiegel met 22% af. Het totale cholesterolgehalte en het LDL-cholesterolgehalte namen respectievelijk met 20% en 21% af. Ook bij mannen zónder diabetes werd een verbetering van het vetspectrum gezien, maar dit was minder duidelijk.

Suppletie met een pijnboombastextract verbetert het vetspectrum, de glucosespiegel en de erectiele functie bij mannen met en zonder diabetes. Het effect is het grootst bij mannen mét diabetes.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+